Як дніпряни полтавця вшановували. До дня Народження Івана Котляревського - Січеславська Просвіта

Як дніпряни полтавця вшановували. До дня Народження Івана Котляревського

Як відомо, 9 вересня обізнана українська спільнота святкувала День Народження видатного письменника України, класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського, якому в цьому році вже 252 роки.

Січеславські просвітяни у Полтаві

Креативна, молода команда оновленої «Просвіти» у місті Дніпро підійшла до цієї події максимально творчо і почала вшановувати письменника за декілька діб до самих уродин, а саме з 6 вересня, коли вирішили поїхати до самого Івана Петровича у гості в Полтаву і відвідати музей-садибу видатного українця

Максим Дорофєєв, Клуб «СвітоГЛЯД»:

«Мені, як ідеологу і  основному доповідачу Літературний клуб СвітоГЛЯД перед офіційним заходом в Дніпрі важливо було подихати Полтавою – її повітрям, затишком. Відчути на собі дотик Івана Петровича через його меблі, книги, картини. Усвідомити велич і глибину автора “Енеїди”, щоби спробувати передати це дніпрянам.»

Саме тут просвітяни з Дніпра відвідали декілька пам’ятників на честь Котляревського, де вклонилися і передали привіт полтавцю від січеславців і, звісно, побували в хаті автора «Енеїди». Подивилися безліч цікавих експонатів, послухали тишу оселі, де творилася історія – нова українська література! Атмосфера Полтави спонукала і надихала гостей з берегів Дніпра зробити засідання літературного клубу, яке було заплановано на 9 вересня у приміщенні Просвіти, цікавим, креативним, несподіваним для відвідувачів.

Можливо, саме через це, вже в Просвіти 9 числа люди побачили дивні предмети: козацьку шаблю (за словами директора Похідного Музея козацтва п. Олега Черненка, їй понад триста років!), театральні маски: трагедії і комедії, надруковані коротенькі змісти «Енеїди» і «Наталки-Полтавки», які розташувалися на столах за якими розташувалися гості засідання. Та і тема засідання літературного клубу була дещо несподіваною: «Іван Котляревський: З мечем в руці». Максимально заінтриговані дніпряни занурилися у всі ці тайни життя письменника і таємниці його літературних творів.

Надаємо пряму мову відвідувачів заходу:

Олена Михлик, приватний підприємець, ГО «Інсоц»:

«Надзвичайна концентрація емоцій та інформації за один вечір! Встигли послухати і про історичні передумови творчості Котляревського, і про життя письменника, і про його кохання, і про театр і про вплив на подальший розвиток нашої літератури, і про глибинні змісти його творів і багато про що ще! І наостанок : закріпили вікториною все почуте!!  Дякую, Січеславська Просвіта, за цікавезний захід та формування культурного середовища в місті! Було дуже круто- і зміст, і реквізит, і емоції, і такі гарні і красиві люди поруч- все вийшло неймовірно! Чекаю на наступний захід!»

Олена Ткач, патріотка-мандрівниця

Величезна подяка Січеславській Просвіті, її новому очільнику Сергію Тютюннику,  доповідачу Максиму Дорофєєву за цікавий, пізнавальний захід в новому форматі, присвячений Івану Котляревському. І тепер ми точно запам’ятаємо, що “Енеїда”- бурлескно-травестійна поема !  

Максим Дорофєєв, Клуб «СвітоГЛЯД»:

Навіщо козацька шабля і маски? Це певні символи з якими ми пов’язуємо постать Котляревського: шабля – це безумовно козацька провідна верства з «Енеїди», а маски – це театр! Це «Наталка-Полтавка», «Москаль-чарівник». Але ми розглядаємо ці символи ще глибше – ми стверджуємо, що в руках Котляревського було не просто Перо, яким він творив – це був Меч (козацька шабля), який здобував українські перемоги у культурницькій площині і яким він боронив українську мову.

Валентина Полонська, приватний підприємець, «Просвіта»: 

Сьогодні ми зробили класний, креативний, емоційно експресивний, веселий і водночас патріотично-пізнавальний захід. Так у  Січеславська Просвіта стартував перший у цьому сезоні літературний вечір. Це якраз НЕ той випадок, коли перший млинець нанівець.

Андрій Куліш, прогресивний правий, «Просвіта»:

Не очікував що літературний клуб буде настільки цікавим. Котляревський однозначно геній свого часу, достойний пам’яті і пошани. Людина – яка змогла зробити вклад в  збереження і розвиток нашої культуру та надихнути наступників на державотворення. І послухали, і поспілкувались. Організатори дуже творчо підійшли.

Людмила Кострюкова, філософ, громадська активістка:

Завершився захід не тостами, а тестуванням присутніх на знання творчості видатного співвітчизника. Гносеологічне збудження від отриманих нових знань відчули всі присутні. Українцям є ким пишатися! Можна лише подякувати Просвіті! А ще побажати нових таких же цікавих і корисних заходів.

Сергій Тютюнник, голова «Просвіти»:

Що ж ми лише на початку нашого тривалого шляху. Сьогоднішній вечір лише підтверджує, що існує неабиякий попит на якісний культурний продукт в українському суспільстві! Творчих, культурних, просвітянських планів у нас дуже багато: у нас є місія, цілі і амбіції – ми хочемо відродження українства в козацькому, січеславському краї (до речі, саме таку назву -«Січеславський край» – має наша зареєстрована просвітянська газета, наш засіб масової інформації діяльність, якої ми плануємо поновити у найближчий час). Щоби ефективно робити кроки для досягненні цієї мети нам, безумовно, треба допомога дніпрян-січеславців. Яка? Ми закликаємо гуртуватися навколо нашої організації, брати участь у плануванні, реалізації заходів і головне – ставати членами нашої культурно-просвітницької організації, вливатися в наші лави Січеславської «Просвіти» і разом йти до українських перемог на нашій землі.